Zasnivanje i nega travnjaka:

Da bi dobili kvalitetan i dugotrajan travnjak neophodno je da pratite par smernica:

 1. Idealno vreme za zasnivanje travnjaka setvom kvalitetnog semena je rano proleće ili u jesen (tada su optimalni vremenski uslovi – dosta vlage u zemljištu, česte kiše, povoljna temperatura zemljišta i vazduha).
 2. Neophodno je adekvatno pripremiti zemljište za setvu semena, izorati, prefrezirati ili prekopati i poravnati tlo. Kada mehanički usitnite zemlju poželjno je da grabuljama iznivelišete što ravnije. Morate voditi računa, da površina mora imati blagi pad, kako se voda ne bi zadržavala kasnije posle velikih kiša, snega. Ukoliko morate dodavati zemlju, nabavite što plodniju i čistiju zemlju kako bi kasnije lakše negovali. 
 3. Posle mehaničke obrade ( freziranja, okopavanja, nivelisanja) naša preporuka je da uzmete lagani valjak ( npr. bure od 200 lit napunite do 50-60 lit) i celu površinu prevaljate. To radite da bi videli da li se negde pojavljuju brežuljci, rupe, denivelacije.
 4. Ponovo lagano grabuljom iznivelišete i rastresete zemlju, ne vise od 1 cm.
 5. Seme trave se najčešće seje iz ruke ravnomernim razbacivanjem.
 6. Nakon setve semena možete ponovo lagano proći grabuljom ili opciono da se preko semena trave naspe tanak sloj fine zemlje ili peska (do 1 cm).
 7. Nakon toga se posejana površina  povalja malo težim valjkom kako bi seme uhvatilo kontakt sa zemljom.
 8. Nakon setve ukoliko je suva zemlja zaliva se finim prskalicama, bez jakog mlaza kako bi setveni sloj od 1-2 cm bio vlažan. U zavisnosti od godišnjeg doba i samog vremena to se obavlja od 1-5 puta dnevno. Ukoliko u prestojećem periodu ima kišnih dana, magle, jutarnje rose ne morate to raditi. Ta mera se obavlja sve do nicanja semena.
 9. Nakon nicanja travnjak se zaliva povremeno u skladu sa vremenskim uslovima.
 10. Prvo košenje se obavlja kada trava dostigne 10tak cm. Za prvo a i svako naredno košenje koristiti što oštriji nož na kosačici.
 11. Košenje se obavlja redovno i skida se 1/3 lisne mase kako bi se formirao zdrav i negovan travnjak.
 12. Ukoliko primećujete da travnjak nema jarku boju, a ima dovoljno vlage neophodna je prihrana travnjaka. Najveću grešku koju možete da uradite za Vaš travnjak je prihrana nisko kvalitetnim djubrivima na bazi kana, ureje. Koristite kvalitetnije djubrivo. Našu preporuku mozete videti na sledećem linku
  Prihrana za sadnice i travnjak
 13. Travnjak redovno pratite, ukoliko se pojave korovi u početku ih je lako mehanički otkloniti ili korišćenjem selektivnih herbicida u savetu sa kvalitetnim fito zaštitarom.
 14. Najbitnije je da travnjak redovno kontrolišete i na vreme primetite sve nedostatke.
 15. Kao posledicu toga ako sve ispratite od početka do kraja dobijate Vaš zeleni kutak koji ima nemerivu vrednost kako estetski tako i ekološki.
 16. Hvala

Zasnivanje i nega travnjaka