Izravnavajući sloj 4 cm, pesak ili šljunak 2-5 mm, mehanički zbijen
Na za to predviđenom mestu na kome se postavljaju rešetke, uklanjamo sloj tla na odgovarajući nivo da bismo postavili sve potrebne slojeve. Preporučuje se da se prostor ogradi ivičnjacima kako bi vozila mogla slobodno kretati. Nakon uklanjanja tla (kopanja), ne zaboravite da držite blagi nagib u najboljem smeru za oticanje vode, oko 1-1,5%. Pripremljeno (iskopano) područje može se prekriti geotekstilom pre polaganja agregatnog nosećeg sloja.
Nosivi sloj je najvažniji element pri postavljanju rešetke. To bi prvenstveno trebalo da bude propusni sloj. Poželjno sastavljeno od prirodnog lomljenog kamena (šljunka), frakcije 0-31,5, koji se lako može mehanički zbiti. Ne koristimo suv beton ili bilo koji drugi sličan materijal nepropusan za vodu. Nosivi sloj odvojen geotekstilom od ostalih slojeva mora održavati potpunu drenažu. Debljina sloja zavisi od svrhe lokacije. Ako je površina za privatnu upotrebu, optimalna debljina sloja je približno 20 cm. Ako je površina namenjena javnoj upotrebi i očekuje se intenzivan automobilski saobraćaj, sloj treba da bude najmanje 40 cm. Agregat uvek mora biti pravilno izravnan i mehanički zbijen.
Geotekstil jača podlogu, razdvaja slojeve istovremeno obezbeđujući drenažu. Prilikom postavljanja rešetke, posebno se preporučuje polaganje geotekstila između nosećeg sloja i sloja za izravnavanje peska. Ponekad se preporučuje postavljanje dodatnog geotekstila neposredno nakon rezanja ispod nosivog sloja. Najpopularniji tip koji se koristi je geotekstil sa propusnošću od 100-300 g / m2.
Rešetku punimo bilo kojim ukrasnim ili prirodnim agregatom maksimalno Ø 20 mm, što će osigurati udobnost u upotrebi. Nakon punjenja konstrukcije rešetke, agregat treba mehanički zbiti do nivoa površine rešetke, ispunjavajući celu strukturu rešetke.
Mrežu treba postaviti pomerenu (kao opeku), što omogućava jačanje površine i trajnost veze u bilo kom smeru upotrebe. Na ivici mesta, rešetke se mogu obrezati ugaonom brusilicom ili ručnom testerom tako da odgovaraju ivičnjaku ili ivici.
Napunite mrežu zemljom za travnjake sa pH od 5,5-6,5. Pored toga, tlo se može mešati sa peskom i do 30%. Rešetku treba napuniti zemljom na oko 1 cm iznad površine rešetke. Vremenom će zemlja lagano potonuti. Travi obično treba oko 6 nedelja da se ukoreni u strukturi rešetke. Preporučuje se da se seme trave pomeša sa zemljom (možete da koristite betonsku mešalicu) pre punjenja rešetke, a zatim sejte samo dok se ne poravna. Travi u mreži potrebno je redovno navodnjavanje, đubrenje i košenje, kao i svakom redovnom travnjaku.

Gallery

Start . Gallery