Goji – Lycium barbarum – godži

300din

U ponudi dvogodišnje sadnice Gojia u saksijama ili strecovanom busenu od 1-2 lit. visine od 30-60 cm
Lycium barbarum je renomiranog evropskog proizvodjača Fruitstyle iz Holandije.

U ponudi su sadnice dobijene reznicama i kulturom tkiva, u saksijama od 1-1,5 litar. Sadnice su sve puta šišane na visinu od 20-25 cm radi boljeg formiranja same biljke. Sadnice koje mi nudimo su istog proizvodjača koji snabdeva trgovinske lance OBI, BAUMAX u celoj evropi.

Biljka Goji potiče sa Tibeta (Lycium barbarum) i smatra se hranom i lekom za dug vek. Nazivaju je i crveni dijamant u medicini. Smatra se kao prirodna pomoć za revitalizaciju opšteg stanja zdravlja organizma: olakšanje bolnog stanja zglobova, zaštite i bolje funkcionisanje jetre i srca, opušta krvne sudove i pojačava prokrvljenost i prenos kiseonika kroz krvni sistem, smanjuje krvni pritisak, sprečava starenje kože, rešava problem uvećanja prostate, poboljšava vid i smanjuje senilnost kod starijih osoba.

Američki stručnjaci je smatraju voćem veka. Istraživanja su potvrdila da Goji plodovi sadrže 18 aminokiselina, koje su neophodne za organizam, 21 mineral, mnogo vitamina, aminokiselina i ostalih sastojaka potrebni za jačanje imuniteta organizma koji je preduslov za zdrav i dug život čoveka. Znači, bobice Gojia se nalaze na prvom mestu ORAC lestvice, koja meri antioksidativna svojstva sa fantastičnih 23.000 jedinica na 100 g Goji bobica. Na drugom mestu je šljiva koja ima (samo) 5.770 jedinica. Učinak koji je zadivljijući se vezuje za antioksidanse koji sprečavaju proces odumiranja tkiva te nastanak karcinoma u telu i različitog oblika raka u telu, posebno raka materice i dojke kod žena, prostate kod muškaraca i rak debelog creva.

Kao voćna vrsta, je ustvari grm koji naraste od 2-3 metra u visinu i 2 metra u prečniku i cveta od šestog do osmog meseca, a plodovi sukcesivno sazrevaju od devetog do desetog meseca u godini. Plodovi Gojia su crvene bobice, dužine 1-2 cm, koje se jedu u sirovom stanju ili osušene, kao i u vidu sokova i sirupa. Bobice po ukusu podsećaju na groždjice, a od bobica se takodje mogu spravljati: čajevi, likeri, dodatak vinu, jogurtu, ulaze u recepturu sa rižom, piletinom ili dodatak salatama. Dnevni unos po osobi je od 10-30 grama osušenog ploda.

Sadi se u baštama, ogradama, plantažama i ne zahteva (gotovo) nikakvu negu prskanja ili zaštite. Ukoliko se gaji u plantažama na područjima semiaridne ili aridne klime, ili na peskovitom zemljištu, a da bi se obezbedio korektan prinos, potrebno je navodnjavanje i folija na zemljištu koja štiti od korova i isparavanje vode iz zemljišta. Sadi se u plantažama na razmak 3 x 3 metra ili 1100 biljaka /ha.

Kategorija: